receptyprokojicimamky.infoblog.cTrocha inspirace

Články za měsíc Květen 2014

Makovec podle Romana Vaňka

Publikováno 29.05.2014 v 07:52 v kategorii Food #18, přečteno: 7348x

Makovec podle Romana Vaňka

upekla jsem spousty makovců, ale tahle je bezkonkurenční. Nejdřív jsem se divila, proč je recept na dvě formy. Dnes už se nedivím. Je tak moc dobrá, že jedna forma zmizí ještě tentýž den:) Makovec z knihy Romana Vaňkana 2 formy125 g másla420 g cukru krupice5 vajec400 g mletého máku420 g hladké mouky2 prášky do pečiva750 ml mléka Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáme vejce.  Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva  a… Celý článek ›


HMG tedy Hamburger

Publikováno 28.05.2014 v 07:43 v kategorii Food #17, přečteno: 121x

No občas je chuť na pořádnou mletinu :)HMGmleté maso  (nejlépe koupit to opravdové né to co se tak jen tváří:) Doporučuji v masně nechat pomlít maso nebo koukat na zadní cedulky na obalu - nekupovat nic ,kde se píše mastný výrobek a koukat na procenta obsahující maso.! V Lidlu jsem teď vychytala i 100% hovězí mleté - panečku to se už moc  v supermarketu moc nevidí :D )římský salátbulkyplátkový sýrkečup (já mám domácí  a je opravdu z rajčat:))dijonská… Celý článek ›


Koprovka

Publikováno 28.05.2014 v 07:26 v kategorii Food #16, přečteno: 60x

Na zahrádce se mi letos přemnožil kopr. Takže to vidím tak, že letos se nejspíš přejíme právě koprem na všechny způsoby a podoby:) Nejoblíbenější je u nás doma právě koprová omáčka. Tím, že kojím jsem ochuzena o knedlík. Ale s bramborem je to taky dobrota. Tak jdeme na to.Koprová omáčka - hovězí vývar  - hladká mouka 2 lžíce  polévkové - kopr dle libosti - máslo 3 lžíce polévkové - smetana na vaření  - mléko 100 ml - zakysaná smetana 3… Celý článek ›


Italské kuřecí rizoto

Publikováno 26.05.2014 v 13:53 v kategorii Food #13, přečteno: 81x

Italské kuřecí rizotopepř černý mletý 1 špetkanať petrželová- 1 snítka majoránka sušená1 lžičkasůl 1 špetkakuře1 ks rajčata 1 kssýr 1 balíčekrýže 250 g máslo 50 g500 ml vývar1 mrkevPostup:1.Kuře umyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky.2.Maso osolte, opepřete a přidejte na rozpálený olej3.Poté přidejte majoránku, nasekanou petrželovou nať a mrkev.Přikryté duste asi 15 minut.4.Rajče spařte, oloupejte a nakrájejte.5.K masu přidejte rýži,… Celý článek ›


Domácí nanuky

Publikováno 26.05.2014 v 13:48 v kategorii Food #13, přečteno: 105x

Léto rovná se domácí nanuky Jahodové a broskvovéPříprava:20 minut + 5 hodin mraženíNa 6-8 nanuků* 1 velká vyzrálá broskev* 500 ml broskvového džusu* 200 g jahod* 50 ml jahodového nektaru1.Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky.2.Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do… Celý článek ›


Citronový dort s Mascarpone - Mascarpone al limone

Publikováno 26.05.2014 v 13:45 v kategorii Food #12, přečteno: 89x

Citronový dort s Mascarpone - Mascarpone al limoneTěsto:100g sušenek bez náplně (například Bebe)125g máslaKrém:4 žloutky4 lžíce cukru1 citronová esence2 citrony500g MascarponeSušenky rozdrtíme a smícháme s povoleným máslem. Těsto dáme do nevymazané formy, uhladíme do výšky asi 2,5 cm a pečeme v předehřáté troubě 10-12 min na 200 stupňů.Žloutky s cukrem, citronovou šťávou a citronovou esencí vyšleháme do pěny, přimícháme mascarpone, zalijeme tím… Celý článek ›


Kuřecí prsa s kuskusem

Publikováno 26.05.2014 v 13:43 v kategorii Food #11, přečteno: 83x

Kuřecí prsa s kuskusem- kuřecí prsa- kuskus- kari- mrkev- čínský zelí- oblíbený koření na kuřeKuřecí prsa si očistíme a omyjeme. Nakrajíme na plátky. Osolíme a okořeníme. Na rozehřátém oleji opečeme. Kuskus si nachystáme podle návodu. Mrkev očistíme a nastrouháme a čínský zelí nakrájíme na nudličky.Do trochu vychladlého kuskusu přimícháme zeleninu. Společně můžeme podávat:) Celý článek ›


Znojemská hovězí pečeně

Publikováno 22.05.2014 v 09:54 v kategorii Food #10, přečteno: 67x

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně1 kg hovězího plecka   80 g slaniny140 g nakládaných okurek100 g sádla2 lžíce plnotučné hořčice400 ml laku z okurek1 l hovězího vývaru1 lžíce hladké moukysůl a pepřMaso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky a vydatně ho osolíme a opepříme ze všech stran. V rozpáleném kastrolu na větším ohni rozpustíme sádlo a maso na něm ze všech stran orestujeme do zlatohněda. Pak maso vyjmeme.  Oheň ztlumíme na polovic a přidáme… Celý článek ›


Domácí bramborové nočky

Publikováno 21.05.2014 v 07:56 v kategorii Food #10, přečteno: 110x

Domácí bramborové nočkyJá si je děsně oblíbila. Nad dělám si vždy spousty těsta a pak z něj tvořím šulánky i kuličky.(zamrazím porce) Šulánky pak udělám klasicky na sladko. A kuličky na slaný způsob. Třeba se špenátem ( z medvědího česneku nebo z mangoldových listů) nebo se sýrovou omáčkou nebo na způsob už zmiňovaného receptu Bramborové nočky s bryndzou a červenou řepou podle Pauluse.Prostě skvělá věc:)4-6 osob500 g moučných brambor300 g… Celý článek ›


Mrkvová polévka

Publikováno 21.05.2014 v 07:42 v kategorii Food #9, přečteno: 70x

Mrkvová polévka - krém4 mrkve4brambory1L vody1 bujon nebo vlastní vývarsmetanaMrkev a brambory očistíme. Nakrájíme na kostky. Vaříme v osolené vodě. Jak voda začne vřít, přidáme kostku vývaru (já mám zamražený svůj vývar v kostkách na led). 15-20 min vaříme. Po té rozmixujeme do hladka. Zjemníme chuť smetanou.  Celý článek ›