Bramborové noky s bryndzou a šunkou podle Pauluse
Publikováno 13.05.2014 v 18:48 v kategorii Food #1, přečteno: 204x
Suroviny
- 125 g bryndzy
- 100 g delikatesní dušené šunky nebo slaniny
- 300 g brambor (nejlépe moučných)
- sůl
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 200 g červené řepy
- 1 malá cibule rostlinný olej
- 2 lžíce červeného vinného octa
- černý pepř v mlýnku
- svazek čerstvé pažitky
obtížnost: jednoducháporce: 4čas: 1h15min
Potřebujeme
- sítko
- vál
Postup
Bramborové noky
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté oloupeme a propasírujeme do misky. Osolíme podle chuti, přidáme žloutek a vejce. Promícháme a přisypeme hrubou mouku podle potřeby. Zamícháme a vzniklé těsto zpracujeme ještě rukama na pomou-čněném vále. Těsto je nutné zpracovat rychle, aby příliš nezměklo. Poté ho rozdělíme na poloviny a vyválíme užší válečky. Ty nakrájíme na menší kousky, ze kterých vytvoříme kuličky o průměru asi 2 cm. Kuličku lehce přitlačíme na konec vidličky a tvarujeme noky. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 až 4 minuty. Poté scedíme (trochu vody z noků dáme stranou na dokončení).
Tip
Jak zjistit, zda má těsto správnou konzistenci? Z kousku těsta vytvoříme kuličku, kterou vložíme do vroucí vody. Když se nerozpadne, těsto je připravené správně.
Červená řepa
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě asi 30–40 minut doměkka. Vychladlou oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na pánvi na rozpáleném rostlinném oleji. Přidáme nakrájenou řepu a polijeme červeným vinným octem. Osolíme, opepříme a necháme ocet zredukovat.
Noky s bryndzou a šunkou
Ve velké hluboké pánvi s trochou vody z noků (asi 2 lžíce) rozpustíme bryndzu. Přidáme scezené noky. Když se noky s bryndzou spojí, přidáme na kostičky nakrájenou šunku. Pokud omáčka příliš zhoustne, zředíme ji podle potřeby vodou z noků.
Servírování
Na hluboký talíř naservírujeme bramborové noky s bryndzou a šunkou. Doprostřed dáme červenou řepu a posypeme najemno nasekanou pažitkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů