receptyprokojicimamky.infoblog.cTrocha inspirace

Bramborové noky s bryndzou a šunkou podle Pauluse

Publikováno 13.05.2014 v 18:48 v kategorii Food #1, přečteno: 204x

Bramborové noky mám udělané dopředu. Výroba těsta přece jen zabere víc času a času není nazbyt, když máte doma malého kojence. Vyrobím si víc těsta a tvořím z něj i noky nebo šulánky. Naporcuji a dám zamrazit. Rozmrazují se tak, že se vloží do vroucí vody a nechají se povařit circa 10 - 15 min. 

Tento recept je veliká mňamka ! 

Bramborové noky s bryndzou a šunkou podle Pauluse

Suroviny

  • 125 g bryndzy
  • 100 g delikatesní dušené šunky nebo slaniny
  • 300 g brambor (nejlépe moučných)
  • sůl
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky 
  • 200 g červené řepy
  • 1 malá cibule rostlinný olej 
  • 2 lžíce červeného vinného octa 
  • černý pepř v mlýnku 
  • svazek čerstvé pažitky

obtížnost: jednoducháporce: 4čas: 1h15min

Potřebujeme

  • sítko
  • vál

Postup

Bramborové noky

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté oloupeme a propasírujeme do misky. Osolíme podle chuti, přidáme žloutek a vejce. Promícháme a přisypeme hrubou mouku podle potřeby. Zamícháme a vzniklé těsto zpracujeme ještě rukama na pomou-čněném vále. Těsto je nutné zpracovat rychle, aby příliš nezměklo. Poté ho rozdělíme na poloviny a vyválíme užší válečky. Ty nakrájíme na menší kousky, ze kterých vytvoříme kuličky o průměru asi 2 cm. Kuličku lehce přitlačíme na konec vidličky a tvarujeme noky. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 až 4 minuty. Poté scedíme (trochu vody z noků dáme stranou na dokončení).

Tip

Jak zjistit, zda má těsto správnou konzistenci? Z kousku těsta vytvoříme kuličku, kterou vložíme do vroucí vody. Když se nerozpadne, těsto je připravené správně.

Červená řepa

Červenou řepu uvaříme v osolené vodě asi 30–40 minut doměkka. Vychladlou oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na pánvi na rozpáleném rostlinném oleji. Přidáme nakrájenou řepu a polijeme červeným vinným octem. Osolíme, opepříme a necháme ocet zredukovat.

Noky s bryndzou a šunkou

Ve velké hluboké pánvi s trochou vody z noků (asi 2 lžíce) rozpustíme bryndzu. Přidáme scezené noky. Když se noky s bryndzou spojí, přidáme na kostičky nakrájenou šunku. Pokud omáčka příliš zhoustne, zředíme ji podle potřeby vodou z noků.

Servírování

Na hluboký talíř naservírujeme bramborové noky s bryndzou a šunkou. Doprostřed dáme červenou řepu a posypeme najemno nasekanou pažitkou.





Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?