Makovec podle Romana Vaňka
Publikováno 29.05.2014 v 07:52 v kategorii Food #18, přečteno: 7348x
upekla jsem spousty makovců, ale tahle je bezkonkurenční. Nejdřív jsem se divila, proč je recept na dvě formy. Dnes už se nedivím. Je tak moc dobrá, že jedna forma zmizí ještě tentýž den:)

Makovec z knihy Romana Vaňka
na 2 formy
125 g másla
420 g cukru krupice
5 vajec
400 g mletého máku
420 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
750 ml mléka
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáme vejce.
Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a mák a za stálého míchání postupně přidáváme do vyšlehané směsi.
Nakonec přilejeme vlažné mléko. Umícháme dohladka.
Těsto rozdělíme do dvou forem a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů. asi 30 min.

Vytunit se dá citronovou polevou.
Citronová poleva
1 lžíce citronové šťávy
100 g cukr moučka
1 lžíce horké vody
Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojn
ásobit
.
Komentáře
Celkem 0 komentářů