Mangold s bešamelem
Publikováno 16.05.2014 v 06:30 v kategorii Food #6, přečteno: 161x
Mangold s bešamelem
Jde o recept od mojí maminky. Mangold není u nás tak znám. Ale je to skvělá rostlina. Není náročná na pěstování na zahrádce. Dužina se dá využít na recepty třeba místo chřestu. A listy se hodí na špenát nebo dokonce na salát.
Po sklizni si listy spařím,rozmixuju a zamrazím. V zimě jako když najdu :) POZOR zkoušela jsem zamrazit i dužiny, ale v mražáku zhořknou.



Ingredience:
mangold (lze použít i chřest)
bešamelová omáčka
šunka
tvrdý sýr - ten co máte rády
Nejprve si z mangoldu vyřežeme dužiny. Ty vložíme do osolené vody a vaříme do změknutí. cca 20-30 min. Scedíme a necháme schladnout.
Dále si nachystáme bešamelovou omáčku.
Bešamel
| Hladká mouka | 50 g |
| Máslo | 50 g |
| Mléko | 500 ml |
| Muškátový oříšek | 1 špetka |
| Sůl Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. A teď následuje trochu piplačky:) Jednotlivé dužiny mangoldu obalíme do šunky a vytvoříme takové ruličky. Ruličky vyskládáme do vymazaného pekáče - já používám skleněnou zapékačku. Polijeme bešamelem, když už máme první řádek ruliček. Posypeme sýrem. A tak to opakujeme dokud máme šunku a mangold. Poslední vrstvu polijeme bešamelem a posypeme větším množstvím sýru, aby se nám pak vytvořila pěkná sýrová krustička. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 - 200 stupňů. Záleží jakou máte troubu. Po uplynutí doby necháme trochu vychladnout. Líp se to pak porcuje. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo hranolky pro ty co kašlou na figuru:) já tohle jídlo miluju! |
Komentáře
Celkem 0 komentářů